Δύο φοιτητές αναδεικνύουν το έθιμο της Μπάμπως από το Μοναστηράκι Δήμου Νέστου σε ένα βίντεο

Τα έθιμα της πατρίδας τους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως θεματική για την εργασία τους δύο φοιτητές από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Οι φοιτητές Χρήστος Καραμεταξάς και Μάρθα Καλαϊτζίδου, στα πλαίσια εργασίας του μαθήματος «Εθνογραφικές προσεγγίσεις του Λαϊκού Πολιτισμού & του Χορού» από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, δημιουργήσαν ένα βίντεο με θέμα το θρακιώτικο έθιμο της Μπάμπως που αναβιώνουν κάθε χρόνο στο τέλος του έτους στο χωριό Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.
Ένα έθιμο το οποίο οι περισσότερες οικογένειες της Θράκης τηρούν μέχρι και σήμερα, αφού δεν έχει αξία μόνο λόγω παράδοσης, αλλά είναι και ένα πεντανόστιμο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Θράκης ξεκινούσε το σφάξιμο των γουρουνιών, καθώς τότε ήταν που έληγε η σαραντάμερη νηστεία των Χριστουγέννων και οι οικογένειες μπορούσαν να καταναλώσουν και πάλι κρέας.
Από το γουρούνι που σφαζόταν δεν πετιόταν τίποτα. Τα "καλά" κομμάτια κρέατος αλατιζόταν και διατηρούνταν για αργότερα, ενώ από τα εντόσθια και σικώτια του χοίρου, κομμάτια δηλαδή που έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα, οι νοικοκυρές έφτιαχναν αυτό το μοναδικό έδεσμα, τη Μπάμπω, που είναι το έντερο του γουρουνιού γεμιστό με κρέας, ρύζι και μπαχαρικά.
Στο παρελθόν ψηνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε σιγανή φωτιά για να είναι έτοιμο όταν θα γύριζε η οικογένεια από την εκκλησία. Γι' αυτό η μπάμπω έχει καθιερωθεί ως ένας παραδοσιακός µεζές για το πρωί των χριστουγέννων.

"Μπάμπω" σημαίνει "γιαγιά" ή "μαμή", κάποιο πρόσωπο δηλαδή με μεγάλο κύρος στη κοινωνία. Δεν υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία για το πώς συνδέεται αυτή η λέξη με αυτό χριστουγεννιάτικο φαγητό.

Γεια σας, το όνομα μου είναι Μιχάλης Μπαρναμπά, με θυμάμαι από μικρό παιδί να έχω μία κάμερα στα χέρια και να φωτογραφίζω συνεχώς τις ομορφιές του χωριού μου, έτσι θέλοντας να μοιραστώ τις φωτογραφίες μου μαζί σας δημιούργησα ένα μέσο με σκοπό να ανάδειξω το χωριό μου, και να προβάλω όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου